'Misschien zou het leven makkelijker zijn als ik me schoor, maar waarom?'

'Misschien zou het leven makkelijker zijn als ik me schoor, maar waarom?'

juni 4, 2019 0 Door admin

CBD Olie kan helpen bij artrose. Lees hoe op MHBioShop.com


Huile de CBD peut aider avec l’arthrose. Visite HuileCBD.be


Alok Menon

Alok Vaid-Menon is een dichter en performancekunstenaar die campagne voert op transzichtbaarheid met gewaagde, kleurrijke portretten op sociale media. Maar ze worden vaak gedrild voor de manier waarop ze eruitzien.

Toen ik mijn familie vertelde dat ik trans was, was een van hun eerste reacties: “Maar je bent zo behaard, het zal zo moeilijk zijn om al je haar te verwijderen als een vrouw, dus je moet gewoon opgeven.” Ze zaagden het op mijn lichaamshaar als de barrière voor mij om als vrouwelijk gezien te worden.

Mensen hebben nog steeds een beperkt begrip van gender als binair. Trans gaat niet altijd over man en vrouw zijn – de samenleving is gefixeerd op het idee dat trans-mensen alleen een man of een vrouw willen worden, maar ze onderzoeken niet echt de andere mogelijkheden van genderidentificatie.

Toen ik begon met transitie, zou ik een trans-ondersteuningsgroep bijwonen waar het veilig was om over onze ervaringen te praten, voornaamwoorden en zo te ontdekken. Als ik stereotypisch ‘mannelijke’ kleren zou dragen, zouden mensen in de war raken, ze zouden tegen me praten alsof ik een man was. Toen ik een jurk droeg, behandelden ze me als een vrouw: “Oké, jij bent een van ons.”

Sommige mensen bij de groep zouden zeggen: “Als je als transpersoon serieus wilt worden genomen, moet je je lichaamshaar verwijderen en een medische overgang beginnen.”

Deze opmerkingen waren verontrustend omdat ik al zoveel ongevraagd advies in mijn leven heb meegemaakt. Het deed pijn dat zelfs binnen deze gemeenschap die verondersteld werd ondersteunend te zijn, er nog altijd politie en gender normen werden nageleefd – dat het op de een of andere manier onmogelijk is tegelijkertijd vrouwelijk en behaard te zijn.

Ik krijg nog steeds datzelfde soort ‘zorgen trollen’ in reacties op mijn sociale media. Mensen denken echt dat ze helpen, maar ik zou willen dat ze zouden denken: “Waarom vraag ik die persoon niet wat ze van mij nodig hebben?”

Alok Menon

De eerste keer dat ik leerde dat ik lichaamshaar moest haten was toen ik 10 was. Mijn oudere zus was 13 en groeide een beetje haar op haar armen. Op de een of andere manier werd het ieders zaak hoe ze het moest verwijderen. Mijn tantes hadden allemaal advies over waxen en draadsnijden voor wenkbrauwen.

Ik begon echt waar te zijn van haar overal op mijn lichaam. Ik was 11 toen zacht, donzig haar op mijn bovenlip groeide. Ik smeekte mijn vader steeds om me mijn snor te laten scheren. Hij weigerde en ik was er kapot van. Ik werd op school meedogenloos gepest omdat ik een harig kind was. Mijn klasgenoten zouden zeggen dat ik een “beest” was of dat ik vies was.

Ik begon scheermesjes van mijn zus en mijn vader te sluipen. Ik zou kansen grijpen om me in de badkamer te scheren toen ik wat privacy had. Niemand had me leren scheren en ik was te bang om iemand naar me te vragen om me te laten zien, dus ik zou me in de verkeerde richting scheren, met alleen zeep en water, en kreeg vreselijke huiduitslag. Ik was jeuken en ongemakkelijk, maar ik kon niet stoppen.

Ik zou het in de douche doen en het bewijsmateriaal van mijn familieleden proberen te verbergen. Ik zou me zelfs scheren als er geen haar was om te scheren, omdat ik het gevoel had dat ik haar op mijn lichaam kon zien.

Ik droeg volledige kleding zodat niemand mijn lichaamshaar kon zien en ik zou vermijden om te gaan zwemmen. Zelfs nadat ik me begon te scheren, hield ik mezelf verborgen omdat ik niet wilde dat mijn pesters wisten dat ze me echt beïnvloedden.

Ik was 10 toen 9/11 gebeurde en de publieke intimidatie was echt intens. Ik ben opgegroeid in een klein stadje in Texas, waar mijn Indiase familie in de minderheid was. Mensen noemden ons terroristen. Zodra iemand zei: “Waarom heeft jouw volk ons ​​dit aangedaan?” Plotseling met een beetje gezichtshaar op onze bruine huid, betekende dit dat we achterdochtig en bedreigend waren.

Alok Menon

De dag van mijn 13e verjaardag was voor mij een hele grote dag omdat mijn vader zei dat ik me eindelijk mocht scheren. Ik herinner me dat moment heel duidelijk, ik voelde me mooi en dat ik bij mijn blanke klasgenoten paste. En het werkte omdat mijn klasgenoten me aanzienlijk beter behandelden omdat het was alsof ik opeens normaal was en niet eng.

Op de middelbare school was er deze totale ommekeer, plotseling was iedereen onder de indruk van mijn vermogen om een ​​baard te laten groeien. Ik heb me zelfs aangesloten bij een groep genaamd “Beards for Peace” waar we praatten over anti-oorlog zijn – ik werd “meest milieuvriendelijk” gekozen omdat mijn baard nu soms als meer “hippie” werd gezien dan bedreigend.

Ik zou niet helemaal uitsluiten dat ik lichaamshaar verwijder, ik wil gewoon echt dat het mijn beslissing is.

We hebben een zo beperkt verhaal geleerd van wat het betekent om mooi te zijn. Witte, haarloze, dunne lichamen worden als een standaard voor schoonheid opgehouden, maar ze vormen een uitzondering en weerspiegelen niet de meerderheid van de mensen in de wereld.

Lichaamshaar zou niet seksueel moeten zijn. Iedereen heeft een beetje lichaamshaar op verschillende plaatsen en in verschillende hoeveelheden. Hoe kan iets zo natuurlijks zo gewelddadig en pijnlijk gecontroleerd worden?

De body-hair-removal marketingmensen hebben veel om op te antwoorden. Als we ons lichaamshaar begonnen te accepteren, zouden al die scheermessen, crèmes en wasstrips niet zo populair zijn.

Ik hou ervan mijn lichaamshaar aan te raken, het is troostend, het is net mijn eigen warme deken. Ik zie graag een beetje haar uit de bovenkant van mijn jurk gluren. Ik zie het als een accessoire. Het is gewoon iets anders om mee te doen met mijn outfit en mijn uiterlijk.

Alok Menon

Maar er zijn grote gevolgen voor het kiezen om mijn lichaamshaar te behouden als transpersoon.

Als je niet-gelijkvormig bent, ben je nooit beschermd tegen pesten. Er zijn geen ruimtes waar ik echt vrede kan voelen. Ik zou op straat lastiggevallen kunnen worden, in een restaurant kunnen ontsnappen, naar binnen kunnen staren, naar de badkamer kunnen gaan en daar zal iemand een opmerking maken.

Er is een cruciaal verschil voor transgenders tussen zichtbaar worden en kiezen om zichtbaar te zijn. Zichtbaarheid is de reden dat we geweld online en publiek ervaren. De waarheid is dat ik elke dag hatelijke berichten krijg van trollen op mijn sociale media.

Het is angstaanjagend om dergelijk misbruik te ontvangen. Studies hebben aangetoond dat trans-mensen extreem hoge percentages hebben van posttraumatische stressstoornissen door voortdurende pesterijen.

Het heeft me buitengewoon angstig gemaakt en ik voel me constant bedreigd. Het betekent dat zelfs als ik alleen ben of onder vrienden, ik nog steeds sporen van stress heb. Angst kan pijnlijk zijn – het heeft een impact op mijn lichaam gehad en manifesteert zich als chronische pijn en gewrichtspijn.

Ik voel me gedwongen om creatief te zijn om deze stress en angst los te laten.

Als ik portretschilder ben, maak ik kunst, maar ik voeg ook toe aan de representatie van transgenders in de rest van de wereld.

Ik denk dat het belangrijk is als transpersoon om vrijmoedig de openbare ruimte in te nemen, omdat de samenleving ons probeert uit te wissen.

Wanneer ik mezelf zichtbaar maak, creëer ik een bron voor andere mensen. Door mij te zien, zal iemand daar voor de eerste keer een niet-binair persoon tegenkomen. De waarheid is dat zoveel mensen niet weten dat het mogelijk is om een ​​niet-conform leven op het geslacht te leiden.

Maar het is ook bevrijdend voor mij. Om mezelf op deze krachtige manier afgebeeld te zien is als: “Wow, dit ben ik op mijn best.”

Het leven zou zoveel gemakkelijker zijn als ik mijn lichaamshaar zou verwijderen. Maar waarom zou ik me scheren om mensen zich comfortabeler te laten voelen?

Lichaamshaar hebben en mijn haar stylen is mijn manier om tegen de wereld te zeggen: “Ik ben hier om te blijven!”

Alok Menon

Foto’s door Brian Vu .

Zoals verteld aan Elaine Chong.

Vind Alok V Menon op Instagram

Lees Meer