Laten we tomaten pittig maken met genetica, beweren wetenschappers

Laten we tomaten pittig maken met genetica, beweren wetenschappers

februari 1, 2019 0 Door admin

CBD Olie kan helpen bij artrose. Lees hoe op MHBioShop.com


Huile de CBD peut aider avec l’arthrose. Visite HuileCBD.be


tomaten
Foto: Karl Thomas Moore (Wikimedia Commons)

Zeker, iemand heeft een garnalen fra diavolo gekookt en dacht: “Mamma mia, dit zou veel gemakkelijker zijn als iemand de tomaten genetisch zou aanpassen om pittig te zijn,” toch? Rechts?

Een team van wetenschappers in Brazilië en Ierland heeft een opiniërend artikel gepubliceerd waarin precies dat punt wordt bepleit: dat nieuwe technieken voor het bewerken van genen het gemakkelijker kunnen maken om pittige tomaten te ontwikkelen. Maar ze willen meer dan alleen pittige tomatensaus.

“Het idee is om de tomaat als biofabriek te gebruiken, met potentiële industriële en farmaceutische toepassingen”, vertelde auteur Agustin Zsögön van de Universidade Federal de Viçosa in Brazilië aan Gizmodo.

De moleculen achter kruidigheid worden capsaïcinoïden genoemd en worden geproduceerd door 30 soorten in het geslacht Capsicum – u kent ze als hete pepers. Mensen (waaronder ikzelf) zoals hete pepers en capsaïcinoïden verschijnen in tal van overheerlijke keukens. Maar het zijn ook bekende pijnstillers met een laag risico die worden aangetroffen in crèmes voor artritispatiënten, en ze worden ook in peperspray gebruikt.

Capsicum is het enige geslacht van planten dat van nature deze moleculen produceert, maar pepers hebben veel werk te cultiveren, volgens het artikel dat maandag in het tijdschrift Trends in Plant Science werd gepubliceerd. De hoeveelheid capsaïcinoïden in paprika’s kan ook sterk variëren tussen fruit, afhankelijk van verschillende factoren.

De tomaat is daarentegen een gemakkelijk te besturen modelorganisme dat al het onderwerp is geweest van veel genetische modificatiestudies, zoals de genetisch gemodificeerde tomaat die de antivrieseiwitten van koudwatervissen tot expressie brengt. Nog belangrijker is dat tomaten, die zich 11 miljoen jaar geleden alleen van de paprika’s op de evolutionaire boom hebben afgesplitst, nog steeds de machinerie hebben om capsaïcinoïden te maken.

“De tomaat heeft de genen”, zei Zsögön. “Je moet ze gewoon in de juiste volgorde op de juiste plaatsen activeren.”

In plaats van nieuwe genen in de tomaten te splitsen, zouden onderzoekers alleen bestaande genen moeten activeren met behulp van gene-editing tools zoals TALENs of de bekende CRISPR / Cas9. De tomaat kan zelf een fabriek worden voor de productie van capsaïcinoïden, of, ja, bedrijven kunnen gewoon pittige tomaten op de markt brengen.

Moeten we dit doen? Niet vandaag – Zsögön wees erop dat er nog steeds vragen zijn over de vraag of CRISPR / Cas9 onbedoeld andere, onbedoelde delen van genomen kan bewerken , een kwestie die natuurlijk eerst moet worden uitgewerkt. Maar om tomaten pittig te maken zou ‘de volgende stap kunnen zijn in het fascinerende verhaal van doordringende gewassen’, aldus de krant.

Bovendien zou je je kunnen afvragen of de beschikbaarheid van capsaïcinoïden een bijzonder dringende kwestie is in de voedselproductie versus, bijvoorbeeld, het voeden van mensen of het oplossen van de problemen van de geïndustrialiseerde landbouw, waarvan vele afstammen van gentech-producerende agrobusiness-giganten. Daarop zeg ik … maar zou het niet fijn zijn om een ​​pikante tomaat te hebben?

Lees Meer